Ægte hussvamp

– Den usynlige fjende

28. maj 2024

|  Nyhed fra ISV Trinava

Det er ikke en af vores mest hyppige opgaver – heldigvis! Men en tidlig maj morgen blev vores medarbejdere kaldt ud til en opgave, som omhandlede fjernelse og behandling af Ægte Hussvamp.

“Dybt fascinerende – næsten som et kunstværk…”

Opgaven blev lagt ind i den interne Facebook-gruppe med billeder af svampen og selve arbejdet. Kommentarerne til opgaven vidnede også om, at det ikke er den mest sete skadetype og mange fandt svampen fascinerende, da den kan skabe smukke og kreative former. Men man skal ikke lade sig narre…

Hvad er Ægte Hussvamp?

Ægte Hussvamp er en meget aggressiv svampetype (brun rådsvamp), som er at finde i de fleste huse bygget af træ. Udfordringen er, at svampen ligger latent i træet og ofte starter med at sprede sig inde bag vægge, oppe på lofter, bag skabe mm. Det er derfor vi anser den som den usynlige fjende – for når det først begynder at sprede sig, så er det ofte for sent.

Ægte Hussvamp er enorm god til at sprede sig og den kan vokse op til 5 mm om dagen. Det er blot én ud af cirka 30 svampearter, der kan forekomme i huse og bygninger, og desværre er det den mest alvorlige.

Den svækker tømmer og trækonstruktioner og kan lede sine strenge gennem murværk og beton – på jagt efter nyt træ. De lange strenge bruges til at transportere vand og næring og det er denne fugt, der ødelægger træet og dermed hele bygninger på forholdsvis kort tid.

Ægte Hussvamp har brug for de rette omstændigheder og et gunstigt miljø for at etablere sig. Høj luftfugtighed på 30% og over, samt en temperatur på 20 °C, plus en vis mængde organisk materiale, er en forudsætning. 

Svampen er gulgrå eller rødbrun med en hvid kant, og jo mere den vokser, jo mere ligner den “en svamp” dvs. der dannes tykke “kager” på overfladen.

Hvad kan du gøre for at forebygge Ægte Hussvamp?

De mest almindelige årsager til svampevækst og dermed risiko for angreb af f.eks. Ægte Hussvamp er, at fugtbarrieren eller isoleringen i bygningen er utilstrækkelig eller svækket ved at være beskadiget, det kan bl.a. være pga. manglende/dårlig ventilation.

Forebyggelse kan ske ved, at man tjekker alle vandrør (kloaker, tagrender osv.) for utætheder eller læk, samt at vandet ledes korrekt væk fra bygningen og fundamentet. Du kan også tjekke hårdheden i dit træværk, inspicere loftsrum og kældre jævnligt og huske at sørge for, at der er god ventilation i hele bygningen.

Hvordan fjerner du Ægte Hussvamp?

Så snart du har mistanke om et svampeangreb (også hvis det er skimmelsvamp eller lignende), så skal du straks kontakte en professionel som ISV TRINAVA – Industri og Skadeservice. Der er ofte brug for ekspertviden og specialudstyr som vi råder over og som vi har mange års erfaring i at bruge. Vi vurderer omfanget og den korrekte behandling.

Det kan være en omfattende procedure at fjerne alt det angrebne materiale, men det er nødvendigt, hvis man ønsker at blive helt fri for svampesporerne. Samtidig vil vi tørre området og det omkringliggende område, således at risikoen for, at det kommer igen mindskes. Og vi sørger for, at der udføres korrekt sanering af ejendommen.

Den maj-morgen, hvor vi blev kaldt ud til opgaven, måtte vi desværre fjerne hele køkkenet, og det var en omfattende behandling af rummet.

Beboerne blev glade for at få hjælp til denne akutte situation og at de fik hjælp til at redde resten af huset fra angreb gennem professionel og effektiv behandling af området, samt fjernelse af den Ægte Hussvamp.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, brug for supplerende oplysninger eller vil du vide mere om nyheden fra ISV Trinava? Du er velkommen til at kontakte os for mere information.

Øvrige nyheder

Dråber fra ISV | Trinava Industri og Skadeservice logo